Romantyczne zwyczaje ślubne
3 maja 2021Można się spodziewać, że nowoczesna panna młoda będzie trzymać się uświęconego czasem szablonu "coś starego, coś nowego, coś pożyczonego, coś niebieskiego" na swoim ślubie, nie...
W dzisiejszych czasach, wiele narzeczonych polegać na profesjonalnych firm cateringowych do wyboru i zapewnienia żywności na przyjęcie weselne. Na całym świecie jednak, sprawdzone w czasie tradycje są nadal przestrzegane, jeśli chodzi o serwowanie konkretnych potraw z okazji ślubu. Te produkty spożywcze niosą ze sobą silną symbolikę i znaczenie dla nowożeńców i mogą być zaadaptowane do współczesnych przyjęć weselnych z kilkoma modyfikacjami i ulepszeniami.
Angielskie ciasto owocowe
Książę William i Kate Middleton wybrali ciasto owocowe jako główny wypiek weselny, co nie było tylko osobliwym gestem. Para królewska podążyła za angielską tradycją (sięgającą czasów średniowiecza) podawania gościom wielopoziomowego ciasta owocowego. Ponieważ ciasto z owocami jest robione na bazie likieru, zachowuje trwałość dłużej niż inne rodzaje ciast i może przetrwać do pierwszej rocznicy (górna warstwa jest zwykle zarezerwowana na ten cel), a nawet do chrztu pierworodnego.
Japońska ikra śledzia
W Japonii wiele rodzajów potraw symbolizuje wiele rzeczy dzięki swoim składnikom i sposobowi podania. Na japońskich weselach zazwyczaj podaje się kazunoko, czyli ikrę śledzia. Te różowawe rybie jaja są suszone na słońcu i podawane z sushi podczas uczt weselnych, ponieważ symbolizują płodność i dobrobyt.
Meksykańska pieczona koza
Pieczona koza, nazywana w Meksyku birria, ma według wierzeń afrodyzjakalne właściwości, przeznaczone dla nowożeńców, którzy chcą założyć dużą rodzinę. Koza jest wolno gotowana przez wiele godzin nad gorącymi kamieniami i węglem w ziemi, w glinianym naczyniu.
Tajski deser "złota jedwabna nić
Ten tajski deser jest bardzo skomplikowany w wykonaniu, ale jest to starożytna tradycja weselna. Znany przez miejscowych jako foy thong, złote jedwabne nici wykonane są z syropu i żółtek jaj, co ma symbolizować słodkie, długie wspólne życie aż do złotych lat pary. Podczas robienia foy thong, celem kucharza jest zrobienie jak najdłuższych nici bez ich zerwania.
Chińska zupa z kulek ryżowych
Tang yuan to słodka zupa z kulek ryżowych, którą zaręczone chińskie pary muszą zjeść w przeddzień ślubu. Istnieje jednak pewien podstępny sposób spożywania tej zupy, aby zapewnić sobie bezproblemowe życie we dwoje. Para nie może żuć kulek ryżowych, ale połykać je w całości, aby zachować ich krągłość!
Indyjski miód i jogurt
Zamiast tortu, na hinduskich weselach podają pannie młodej i panu młodemu jogurt z miodem. Ten smakołyk, zwany madhupak, symbolizuje zdrowe życie razem, przerywane słodyczą.
Greckie migdały jordańskie
Migdały jordańskie są oblewane cukierkami i rozdawane jako pamiątki ślubne na greckich i innych śródziemnomorskich weselach. Ponieważ migdały z czasem mogą stać się gorzkie, oblanie ich cukrem dodaje im dodatkową warstwę słodyczy. W Grecji ma to na celu wyrażenie życzenia, aby gorycz w małżeństwie została przykryta słodkimi chwilami. Migdały podaje się w małych torebkach w nieparzystych ilościach (których nie da się podzielić przez dwa) i rozdaje gościom.
Filipińskie ciastka ryżowe
Na Filipinach tradycją stało się podawanie suman (ciastek ryżowych zawiniętych w liście bananowca), leche flan (deser z kremem) i innych słodkich, lepkich przysmaków. Cukier oznacza słodycz i rozkosz.
Czytaj więcej o biżuterii na: http://pasjajubilerstwa.pl/
Komentarze